De Dorpenomloop door Drenthe heeft grote namen op de erelijst staan. De bekendste is misschien wel Harm Ottenbros, hij won de eerst editie in 1962. Zeven jaar later, in 1969, werd hij verrassend wereldkampioen in het Belgische Zolder. Samen met de Belg Julien Stevens reed Ottenbros op kop. De favorieten keken vooral naar elkaar en verwachtten dat de Nederlander en de Belg wel in zouden storten.

Dat bleek een enorme misvatting te zijn, waardoor Ottenbros en Stevens konden gaan sprinten om de winst. De afloop is bekend, Ottenbros werd wereldkampioen. Veel plezier heeft hij niet gehad van de regenboogtrui, het peloton reed vooral tegen hem. Dit zorgde ervoor dat Ottenbros in 1976 stopte met wielrennen. Hij hing zijn fiets niet aan de wilgen, maar smeet hem de Oosterschelde in.

Hierna ging hij op de stang van de racefiets van Gerrie Knetemann zitten en vervolgde hij zijn weg. Jaren later is het televisieprogramma Bureau Sport samen met Ottenbros naar de Oosterschelde gegaan, om een poging te doen zijn fiets te vinden en op te duiken uit de Oosterschelde.