In ons rondje langs deelnemende ploegen zijn we vandaag bij het Baby-Dump Cycling Team aanbeland. Geen clubteam, maar een Continental team, professionals die op een hoger niveau hun wedstrijden rijden. Niet alleen in Nederland, maar ook regelmatig in het buitenland. Op het NK van 2015 in Emmen was de ploeg goed in beeld met René Hooghiemster, die door een val de kopgroep helaas moest laten gaan.
Bij het Baby-Dump Cycling Team rijden meerdere renners uit het Noorden van het land. Onder andere Patrick van der Duin uit Nieuw-Roden en Rick Ottema uit Muntendam. Rick lijkt op dit moment de man in vorm te zijn, getuige zijn derde plek in de Ronde van Groningen. Daarom hebben we Rick maar eens gebeld om te vragen hoe Baby-Dump toeleeft naar de Dorpenomloop!
“Die derde plek is inderdaad een leuke opsteker voor de komende periode”, vertelt Ottema. “Op het podium staan in een “thuis” koers is altijd mooi. Ook zeker een podiumplek die smaakt naar meer!” Dit seizoen streeft Ottema om dit niveau vast te houden en een paar uitschieters te behalen. “De Topcompetitie winnen is een zekerheid voor een profcontract, maar dit is zeker geen makkelijke opgave. Ondanks dat het niet makkelijk is, is dit wel een doel voor me. De maanden juni en juli zijn ook belangrijk voor me, met de Ster ZLM Tour en het NK op de weg op een zeer interessant parcours. En de Slag om Norg, de klimtijdrit in de Topcompetitie en de Topcompetitie-tijdrit in Emmen staan ook roodomcirkeld.”
Al met al een mooi programma en mooie doelstellingen. Dit jaar heeft Baby-Dump ook weer een sterke ploeg, met verschillende type renners. “Dat klopt,” zegt Ottema, “De ploeg is in de breedte enorm gegroeid. We hebben nu voor elke facetten in de wielersport wel een potentiële topper. Arvid de Kleijn is onze zeer rappe sprinter. Daarnaast Folkert Oosta en Merijn Korevaar als klimmers. En dan nog een dozijn aan hardrijders/punchers.” Ook op de Drentse keien staat de ploeg zijn mannetje. Volgens Ottema zijn Patrick van der Duin en Justin Timmermans de mannen om in de gaten te houden wanneer het wegdek slecht is.
In een koers waar de keien voor een groot het verschil maken is het materiaal ontzettend belangrijk. De juiste keuze van wielen en banden kan het verschil tussen winst en verlies maken. Ook al ben je nog zo goed, lek rijden in de finale zet meteen een streep onder al je aspiraties. Daarom wordt er voor de Dorpenomloop goed naar het materiaal gekeken: “Binnen de ploeg hebben wij verschillende soorten wielen. De Scope R3, R4 en R5. Waarschijnlijk gaat mijn keuze naar de semi-hoge velgen voor een combinatie tussen comfort en aerodynamica. De bandenkeuze zal afhankelijk van het weer zijn, 24 of 26 millimeter breed. We gebruiken de IRC Aspite Pro Wet, een band die veel grip en een goede bescherming tegen lekke banden biedt.”
Een duik in de geschiedenis van de Dorpenomloop leert dat Rick zijn vader Luit in 1988 al eens op het podium stond, hij werd toen tweede. Daarom vroegen we hem natuurlijk of hij dat kan verbeteren dit jaar. “Haha, een leuk feitje! Dat is natuurlijk wel het doel, maar als een ploeggenoot zal winnen zou ik daar uiteraard net zo blij mee zijn.”
Dank dat je even de tijd voor ons hebt genomen Rick! Heb je tot slot nog tips om zo hard mogelijk over de keien te rijden? “Daar kom ik na afloop van de Dorpenomloop op terug. Want dat kan ik natuurlijk nog niet verklappen nu!”